Mŕtve dievča neklame

by - 12.4.17

Jay Asher - Mŕtve dievča neklame

Žáner: Young Adult
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2017
Originálny názov: Thirteen Reasons Why
Čítané v: slovenčina

Anotácia:

Hannah Bakerová je obyčajné nové dievča, ktoré sa presťahuje do nového mesta a začne tam navštevovať strednú školu. Všetko vyzerá byť v úplnom poriadku. Naozaj? Hah, omyl. 
Zrazu z ničoho nič Hannah spácha samovraždu.
Prečo to spravila? 

Clay Jensen, spolužiak Hannah, objaví jedného dňa pred jeho domom škatuľu s kazetami. Áno, s takými starými, ktoré už v dnešnej dobe nepoužíva veľa ľudí. Prekvapený, si kazetu púšťa na starom magnetofóne. Čo sa len na tých páska nachádza?


          
            " I wanted my first kiss to be innocent."   

Hannah. Jej hlas znie z nahrávok. Clay tomu nemôže uveriť. Najprv si pásky prehráva doma, ale dobre vie, že tam nemôže ostať. Rozhodne sa preto dočasne požičať si ukradnúť prehrávač na kazety od kamaráta. Celý večer sa na bicykli potuluje po meste, nasleduje mapu, ktrorú Hannah vyrobila a počúva pritom jej hlas.




Zisťuje, že nie je jediný, kto tieto pásky dostal. Pred ním to boli ďalší ľudia zo školy. Ale nie len takí hocijakí. Tí, ktorí Hannah ublížili a dohnali ju až k takémuto hroznému činu. Dokopy až trinásti.

Clay nerozumie, prečo pásky dostal. Ako jej ublížil? Veď on je ten typ chalana, čo sa dobré učí, nechodí na žiadne ožieračky, popri škole si zarába, je milý. Avšak, Hannah mu nebola ľahostajná. Padla mu do oka. Snažil sa s ňou komunikovať, rozumieť jej. Ale Hannah sa mu neotvorila. Nedôverovala mu natoľko?


                                                    "A lot of you cared, just not enough."


Tak čo ju dohnalo k tomu aby ukončila svôj život?
Neváhajte a ak ste tak ešte neurobili, bežte si knihu kúpiť alebo si ju, jednoducho, objednajte tu, na stránke Slovart

Myslím si, že kniha Mŕtve dievča neklame by mala byť zaradená medzi povinnú literatúru v prvom ročníku na stredných školách. Nielenže sa dozvieme, čo spôsobuje šírenie falošných hocijakých klebiet o ľuďoch ale mali by sme zamedziť takýmto veciam. Veď predsalen sa na školách stáva veľa vecí, ako je šikanovanie, obťažovanie, ktoré vyvrcholia až tak, že si trpiaci mladý človek zoberie svoj život.

Možno, že Vám kniha najprv nesadne, ale nevzdávajte to s ňou! Pokračujte, určite Vám dá veľa.
"No one knows for certain how much impact they have on the lives of other people."


Veľmi silný príbeh. Už chápem prečo je považovaná za najoceňovanejšiu knihu roka a dokonca je spravený aj seriál Thirteen Reasons Why.

Ďakujem vydavateľstvu Slovart za umožnenie prečítania si tohto veľdiela.


Hodnotenie:



⭐⭐⭐⭐

You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *