The Assassin's Blade

by - 1.8.17

Sarah J. Maas - The Assassin's Blade 
    (The Throne of Glass Novellas)


Žáner: Fantasy
Rok vydania: 2014
Originálny názov: The Assassin's Blade
Séria: Throne of Glass
Časť: 0.1 - 0.5
Čítané v: angličtina
Vydavateľstvo: Bloomsbury



Anotácia:


Celaena je asasinkou už od mladého veku. Pred smrťou ju zachránil Kráľ Asasinov, ktorý si ju zobral pod svoje ochranné krídla.

The Assassin's Blade obsahuje päť noviel, ktoré sú doplnkom k sérii Trón zo skla. Každá novelka je zo Celaeninej minulosti, čo znamená, že je akýmsi predchodcom Trónu zo skla.

Prvá novela:
The Assassin and The Pirate Lord

V prvej novele sa Celaena ocitá so Samom Cortlandom v Skull's Bay (Záliv lebiek), kde majú za úlohu spraviť dohodu s Lordom Pirátov v mene ich vedúceho Arobynna. Ani jeden nevie o čom tá dohoda je. Keď sa však dozvedia pravdu, Celaena so Samom sa spolčia a snažia sa spraviť všetko proti tomu aby sa neuskotočnila dohoda a oni vyšli z toho živí. Podarí sa im to? 

Prvá novela sa rozprestiera na 78 stranách a je úvodom do života Asasinky. Poukazuje na vzťah medzi rivalmi Celaenou a Samom.



Druhá novela:
The Assassin and The Healer


Keď sa Celaena vráti naspäť do Riftholdu, nečaká ju nič príjemné a za trest musí odísť do Opustenej krajiny k Tichým vrahom. Cestou sa však zastaví na niekoľko dní v Innishi. Nikto ju tam nepozná a preto má výhodu. Strašne sa nudí a už chce vyvolať nejakú bitku, keď po ceste zbadá ako napadli krčmárku Yrene, opití chlapi. Celaena sa hneď do nich pustí a Yrene učí sebaobrane. Pri boji sa však zranila a Yrene jej ako za vďaku chce ranu ošetriť. Medzitým sa dievčatá rozprávajú a Celaena zisťuje, že Yrene by sa chcela stať liečiteľkou, lenže na to potrebuje peniaze, ktoré jej chýbajú  a štúdium na severe. Caleana ju nabáda aby si išla za svojím snom, preto namiesto rozlúčky jej napíše stručný list a daruje niečo za čo jej bude Yrene navždy vďačná. 

Táto novelka má krátkych 40 strán, ktoré sa čítajú samé.




Tretia novela:
The Assassin and The Desert

Celaena sa po dlhej ceste dostala do Opustenej krajiny k Tichým vrahom. Tam má za úlohu (trest) získať list od Tichého majstra a vrátiť sa tak späť do Riftholdu. 
Práve tu spoznáva Ansel. Prvú ženskú kamarátku. Užíva si spoločný čas s ňou ale trápi ju, že Majster ju stále nepovolal k nemu na spoločný tréning. Keď však Caleana odchádza s Ansel do Xandrie vyriešiť spory medzi mestami, nevýjde to podľa Anselinho plánu. Preto sú nútené ukradnúť najlepšie kone a utiecť. Po tomto incidente Caleanu povolá Majster. 
Niekoľko dní do odchodu sa dievčatá pohádajú a potom udobria. Caleana sa zrazu ocitá na koni a cestou do Riftholdu. Ničomu nechápe. Niekto ju omráčil a poslal preč, ale prečo? Caleane to nedá a vracia sa k Tichým vrahom, ktorí sú pod paľbou a kde zachráni život Majstrovi. Ale kto to všetko spravil a prečo?

Tretia novelka obsahuje 106 strán, ktoré sú nabité akciou.



Štvrtá novela:
The Assassin and The Underworld 


Konečne sa Celaena vriacia do Riftholdu. Celý čas strávený preč nemyslela na nič iné len na Sama. Čo sa jemu prihodilo? Kde bol celý ten čas? Čo mu spravi Arobynn?
Celaena dostane ako ďalšiu úlohu prekaziť plány mezdi dvomi obchodníkmi, ktorí obchodujú s otrokmi. Pre Celaenu je táto téma veľmi háklivá a na túto misiu sa oddá celá. Na pomoc si pozve Sama, ktorý o ňu prejavuje záujem aj keď si to Celaena nechce pripustiť. Ako zohratá dvojka spolu zisťujú čo sa to deje, ako môžu tomuto obchodu predísť. Keď spravia všetko čo im bolo prikázané, dozvedajú sa pravdu. Arobynn Hamel ich oboch pekne oklamal a podviedol. 

Predposledná novelka má taktiež 106 strán a čím ďalej sa príbeh zlepšuje.


Piata novela: 
The Assassin and The Empire


Sam a Celaena. Celaena a Sam. Láska až za hrob. Obaja sa chcú oslobodiť od Arobynna Hamela a odísť tak spolu preč z krajiny. Urobia všetko preto aby ich Arobynn pustil. 
Keď sa im to nakoniec podarí, nemajú žiadne peniaze a keď chcú odísť musia si nejako privyrobiť. Ale ako, keď jediné čo vedia je vraždiť?
Sam im nájde "džob", do ktorého sa Celaene veľmi nechce, pretože je veľmi nebežpečný. Kedže nemajú veľmi na výber, zoberú to. 
Dohodnú sa tak, že Sam zabije jedného človeka a Celaena druhého. Zatiaľčo Sam plní svoju misiu, Celaena netrpezlivo čaká doma. Keď však prejde už veľa hodín, rozhodne sa ho hľadať. Doma nájde sedieť Arobynna, ktorý sa jej ospravedlňuje. Celaena neverí. Ako sa to mohlo stať? Ako?
Keď uvidí telo na vlastne oči, nepochopí. Dni, noci leží v posteli. Raz však započuje ako sa Arobynn rozpráva pred jej dverami o pomste. Nevydrží a rozhodne sa sama pomstiť. 
Pasca. Všetko to bola pasca pre Celaenu. Chytia ju a odvlečú ku Kráľovi, ktorý ju posiela do Endovieru, do Soľných baní, kde bude robiť otroka. 
Celaene nič iné už aj tak nezostalo. Prišla o svoju prvú lásku.

Posledná novela. Krásna. 106 skvelých strán, plných pocitov.



Osobný názor:

Zo začiatku som nebola veľkým fanúšikom Trónu zo skla. Knihy som čítala v angličtine, pretože som si ich zakúpila už dávnejšie ale akosi som sa k nim nevedela dostať. Určite to poznáte. No keď som sa pustila do Crown of Midnight, nechcela som prestať. Musela som vedieť čo sa stane ďalej. Zrazu som sa dostala k Queen of Shadows. Oh my... Táto kniha. Presvedčila ma, že Trón zo skla je pecka, len sa treba k tomu dostať, pretože je plný tajomstiev. 

K novelkam. The Assassin's Blade v slovenčine. 
Dostala som na instagrame otázky, že či je táto kniha preložená v slovenčine, pretože v češtine je. 
Odpoveď pre ostatných: Táto kniha je v slovenčine preložená vďaka Slovartu. Avšak nie úplne takto. Nájdete ju v takých malých farebných vydaniach. 



Táto modrá - posledná, by mala výjsť tento rok v septembri :) 



Potom som dostala možnosť prečítať si knihu od Mega Knihy. Do mojej anglickej zbierky mi už chýbali len tieto úžasné novelky. Mega Knihy boli takí zlatí, že mi umožnili práve túto knihu si prečítať a spraviť na nu recenziu. 

Musím vám povedať, a nebudem teraz klamať, majú super ceny. Či už na zahraničné knihy alebo slovenské, či české vydania. Určite si od nich niečo objednám :3.

The Assassin's Blade je neodmysliteľnou súčasťou každého knižného fanúšika. Prevedie vás minulosťou hladnej postavy - Celaeny - jej láskou a utrpením. 

Knihu si môžete lacno objednať jednoducho TU 




Hodnotenie:


You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *