Cinder - Marissa Meyerová

by - 14.4.20

Cinder

Marissa Meyerová





Pôvodný názov: Cinder
Séria: Mesačné kroniky
Diel: 1.
Žáner: Young Adult, Fantasy, Sci-fi
Rok vydania: 2020
Vydavateľstvo: Aktuell

 Mladá šestnásťročná Cinder môže byť vďačná, že sa ju podarilo zachrániť a žije. Za čo však vďačná ale vôbec nemusí byť je jej nevlastná matka a jej nevlastné sestry. Adri je macocha ako sa patrí. Zo života jej robí peklo, neznáša ju, má zo Cinder otrokyňu. 

Jej nevlastná sestra Pearl je taká istá ako jej matka. Peony však je úplné zlatíčko. Správa sa k nej ako  k vlastnej sestre a zbožňuje ju. Keď sa dá, so všetkým jej pomôže.

Cinder však nie je obyčajným nevlastným dieťaťom. Je z nej kyborg. Chýba jej takmer polovica tela, ktorú má nahradenú rôznymi súčiastkami, len aby prežila. Na rukách nosí rukavice, nie len kvôli tomu, že zakrýva kovové ruky, ale hlavne kvôli práci. Zo Cinder sa stala najlepšia mechanička v celom Novom Pekingu. 



Jedného dňa k nej do stánku zavíta princ Kaito a žiada pomoc s opravou jeho androidky. Cinder príjme zákazku, čo iné jej ostáva. V ten deň vypukne sa epidémia v jej okolí stánku a uteká tak domov. 

Jej najlepšia priateľka Peony sa nakazí smrteľnou epidémiou, čo otrasie celou rodinou. Adri zapíše Cinder ako dobrovoľníčku pri hľadaní lieku. Cinder nechce ísť, vie že to znamená jej koniec. No vzdorovať tiež nemá význam. 

Počas testov doktor príde na veľmi dôležitú vec, ktorú neprezradí ani samotnej Cinder. Stáva sa súčasťou niečoho dôležitého na čom stojí osud celého sveta.

Cinder sa zbližuje aj s princom Kaiom, ktorý však netuší, čím Cinder v skutočnosti je. On sám ma toho vyše hlavy a musí bojovať s krutou mesačnou kráľovnou Levanou, ktorá si ho chce vziať za muža a dosiahnuť svoj cieľ. Kai vie, o čo jej ide a preto sa snaží robiť aj nemožné aby nedocielila to, čo si zaumienila. Kai pátra po niekom, kto by im pomohol.



Nájde tú osobu? Čo sa stane so Cinder?
  

Túto sériu mám celú prečítanú už v anglickom jazyku. V roku 2016 som sa do nej pustila s tým, že veľmi ani neviem, do čoho idem. 

A verte, neľutujem dodnes. Táto kniha vás jednoducho dostane.

Príbeh o kyborgoch, androidoch, smrtiacej chorobe, láske. Príbeh je re-tellignom, respektíve, prerozprávaním príbehu o popoluške. Lenže tento príbeh nie je žiadne béčko. 

Cinder je skvelou postavou, miestami však nevie do čoho ide, je spontánna, vie, že ju to môže stáť život. 
Kai je skvelým princom. Nejde mu o svoje blaho ale o radosť a zdravie jeho ľudu. Neodcudzuje ľudí na základe klebiet. Snaží sa všetko vyriešiť na vlastnú päsť. Vie, že to nie je ľahké. Niekedy by si však chcem aspoň jeden deň dopriať pre seba. Nuž, v jeho postavení to nie je možné. 
Levana je taká skvelá postava čo sa opisu týka. Vyobrazená je ako najväčšie zlo, jednoducho super zlý človek, záporáčka.

Neviem, ako to autorka dokázala ale ten príbeh je jedinečný. Také niečo vymyslieť to stojí za ocenenie. Možno takto bude vyzerať naša budúcnosť, kto vie. 

Androidy, kyborgy, nuž nemáme od toho ďaleko.

Tento príbeh vás určite chytí za srdce ako mňa. 

Viem, že k tejto sérií sa budem vracať niekoľkokrát. 


Som nesmierne rada, že sa táto séria preložila do slovenského jazyka. Vďaka vydavateľstvu Aktuell si ju môžu prečítať všetci slovenskí čitatelia. 

Ja ďakujem, že som mala tú možnosť znova si dopriať tento príbeh v mojom rodnom jazyku. Ja len dúfam, že sa čoskoro dočkáme pokračovania ♥.

Ak si knihu chcete kúpiť, hádžem vám sem link :)

 

 


 Cinder je kniha pre všetkých. Či ľúbite romantiku, dobrodružstvo, rozprávky, pátranie, tajomno. Verím. že keď raz chytíte túto knihu do ruky, už ju nebudete chcieť pustiť.


Mega skvelá kniha, ktorá si zaslúži pozornosť každého jedného čitateľa.

Aké máte pocity vy z tejto knihy?

- verte na šťastné konce, Miška
















You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *