Dievča na útese

by - 11.2.21

 

Dievča na útese
Lucinda Rileyová

 


Pôvodný názov: The Girl on the Cliff
Žáner: Beletria/Historická romanca
Typ: jednodielovka
Rok vydania: 2021
Vydavateľstvo: Tatran
 
Umelecky nadaná Grania momentálne žije so svojím partnerom v New Yorku. Jej život bol krásny, dokým sa nestala pre budúcu mamičku hrozná vec.
 
Nečakane sa vracia do rodného Írska a bez slova opúšťa priateľa. Prichýlia ju jej rodičia spoločne s bratom. Sú radi, že je späť, no nie sú nadšení z Mattovho neustáleho telefonovania a dožadovania sa mnohých odpovedí na nevyspytateľné udalosti.

Grania si chce všetko nechať prejsť hlavou a rozhodnúť sa ako ďalej.

Počas prechádzky stretne na útese malinké bosé dievčatko v letných šatách. Dievčatko jej počarovalo a nevie naň prestať myslieť. Porozpráva o tom svojej mame, ktorá jej napovie, kto to je.

Graniu, však, niečo k tomu málemu dievčaťu ťahá. Spriatelia sa a stanú sa kamarátkami. Aurora, dievčina, ktorá býva len neďaleko, ju pozve k nim domov. Je rada, že konečne našla niekoho, kto sa jej nebojí a rád sa s ňou hrá. 

Grania príjme ponuku, aj keď jej rodine sa to vôbec nepáči. Jej matka je proti tomu, aby sa s tou rodinou priatelili. Nechce ale prezradiť, prečo.

Aurorin otec, príťažlivý vdovec, má obrovskú prosbu. Žiada Graniu, aby ostala v ich sídle a postarala sa o jeho dcéru, kým on musí pracovne odísť. 

Rozhodne sa pomôcť a ostať, aj tak si musí ešte všetko premyslieť a potom odcestovať. 

Matka jej dá zväzok listov písajúc minulosť, ktorej súčasťou sú obe rodiny. Grania sa začíta do príbehu Mary, ktorá to ako slúžka nemala ale vôbec ľahké.
 
Po prečítaní listov sa Grania dozvedá nové informácie o jej rodine a o rodine malej Aurory. No to nie je vôbec všetko. Jej matka jej vyrozpráva príbeh, ktorý navždy poznačil priateľstvo a lásku.
 
Aurorin otec sa vracia, no vôbec nemá dobré správy. Grania tak ešte nejaký čas pobudne s malou dievčinou, ktorá jej pomaly ale isto prirastá k srdcu. 
 
Grania odcestovala do Írska aby našla pokoj a samú seba. Práve tu sa odohrá najdôležitejšia časť jej života. Nájde lásku, alebo navždy ostane sama? 
 

 
 
Dievča na útese je jednodielna kniha od spisovateľky Lucinda Riley. 

Táto kniha rozpráva dva, alebo tri príbehy? To musíte posúdiť sami.

Hlavnú dejovú líniu tvorí príbeh Granie a Aurory. Obe našli spriaznené duše a spoznávajú sa. Grania je silná osobnosť no nechýba jej tvrdohlavosť. 

Aurora predstavuje malé dievčatko, ktoré je na svoj vek nesmierne múdre a chápavé. Niekedy má viac rozumu ako všetci dospelí dokopy. 

Matt je Graniin priateľ, ktorý ju sklamal, no nevie prísť na to, ako, respektíve čím, ju sklamal a Grania mu to nechce vysvetliť. 

V tejto knihe sa dostávame aj do minulosti, ktorú opisuje vtedy mladá Mary. Dozvedáme sa o jej obete a sile, ktorou disponovala. 

Ďalší, krátky príbeh nám povie Graniina matka, ktorá si tiež prežila v mladosti svoje. 

Moje pocity z tejto knihy sú neopísateľné. Toto bolo také krásne čítanie. Ani chvíľku som sa nenudila. V príbehu sme zažili množstvo dobrodružstva, lásky, sklamania ale aj náhlej straty. Ako spomína Aurora, čaj všetko vyrieši a aj sa spomína dosť často, čo mne vôbec neprekáža :). 
Bolo to silné. Čítať o dieťati, ktoré nemá takmer nikoho. Dieťa, ktoré je nenormálne chápavé a všetko berie s rozvahou. 
Tu autorka zdôrazňuje ženskú silu, rozvahu ale aj utrpenie. 
Návrat do minulosti bol fascinujúci. Videli sme ako sa jedna osoba obetuje kvôli niekomu a ten si to vôbec neváži. Aj v realite je to tak isto. 

Pri tejto knihe som neudržala slzy a musela som aj jednu vyroniť. Vždy som si myslela, že to je hlúpe, vraj ľudia pri knihách plačú. Nuž, pochopila som to. Asi nastal ten čas, keď som vyzrela aj ja do tejto čitateľskej fázy. Poslednú dobu veľmi preciťujem knižné príbehy.

Krásne napísané s ešte krajšou obálkou, ktorá vynikne v knižnici a príbeh vás hlboko zasiahne.
 

 
 Knihu som si mohla prečítať vďaka skvelému Vydavateľstvo Tatran  a dať vám ju do povedomia.
 

Prikladám link, kde si túto nádheru môžete kúpiť: 



Dievča na útese





 

 
Dievča na útese je rozhodne pre teba, ak chceš rozlúštiť príbeh z minulosti. Túžiš po romantike, láske a oddanosti a krásne írskej prírode.

 
 

- majte krásne dni v kruhu kníh, Miška :)

You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *