Teória smútku Milevy Einsteinovej

by - 8.5.22

 

Teória smútku Milevy Einsteinovej
Slavenka Drakulić


Pôvodný názov: Mileva Einstein, teorija žalosti
Žáner: Beletria
Edícia: Pevný bod
Diel: -
Rok vydania: 2022
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
 

Mileva Einsteinova bola žena známeho teoretického fyzika Alberta Einsteina. Práve o jeho žene je táto útla malá kniha, ktorá v sebe ukrýva jeden silný a odvážny príbeh. 
Mileva sa ako jedna z mála žien dostala na univerzitu a dokonca bola jedinou spolužiačkou Alberta Einsteina. Napriek tomu, že krývala na jednu nohu a častokrát sa stala posmechom pre iných ľudí, dosiahla v živote veľa. Ako mladá a nevydatá sa stala matkou, čo sa považovalo v tej dobe za nehoráznosť. Neskôr sa zosobášila s Albertom a mali spolu ďalších dvoch synov. Napriek tomu, že bola výborná fyzička, nedostala diplom a nedokončila vysokú školu. 
Po pôrode sa jej vzťah s manželom zhoršoval. Odcudzovali sa, až to viedlo k rozvodu. Mileva ostala sama pre svojich synov, s ktorými to nemala vôbec ľahké.

„Verila, že jej život sa zaobíde bez romantických fantázii ako nazývala snívanie svojich rovesníčok o ideálnom manželovi.
 

Táto kniha je niečo mimo môjho bežného čitateľského žánru, no vôbec to neľutujem. Príbeh manželky Alberta Einsteina mi vyrazil dych. Ťažké, ale pritom zaujímavé čítanie, ktoré mi nedovolilo prestať čítať a túžila som vedieť viac. 
Mileva má môj obdiv za to, čo všetko vo svojom živote dokázala aj na úkor samej seba. Zabúdala na svoje potreby a oberala sa o energiu, radosť a šťastie. Silno zamilovaná žena, z ktorej sa takmer stala troska. 
Táto kniha mi v mnohom otvorila oči. Môžem byť vďačná v akom svete a s akou rodinou žijem dnes. Odporúčam každému prečítať si tento príbeh. Určite vo vás zarezonuje minimálne tak, ako vo mne.

 
 
 
Veľké ďakujem za recenzný výtlačok a obohatenie mojich čitateľských znalostí patrí vydavateľstvu Zelený kocúr
 
 
 
  
 
 

 



- vyskúšajte túto knihu, 
Miška :)











You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *