Budem iná

by - 19.11.21


Budem iná
Zuzka Šulajová

 

Pôvodný názov: -
Žáner: Young Adult
Typ: jednodielovka
Rok vydania: 2021
Vydavateľstvo: Tatran
 
Ela končí základnú školu a teší sa už na život veľkej stredoškoláčky. Má priateľa, skvelú partiu kamarátov a rodičov, ktorí ju držia na uzde. 
 
No nie dostatočne ...
 
Začne po nej pokukovať Dam - chalan zo školy, ktorý patrí do skupiny Speederi. Nemá dobrú povesť, no rozhodne je na pohľad pekný. Je známi svojimi nebezpečnými dobrodružstvami, ako aj striedaním dievčat. 
 
Ela nechce dopadnúť ako ostatné, no predsa dá tomu šancu. Jej partia tento vzťah totálne neschvaľuje, ale čo im ostáva. Keď sa Ela tak rozhodla, aspoň to budú ako tak tolerovať. 
 
A práve teraz sa všetko začína ... 
 
Dam je poriadny kvietok. Začína Elu brávať na ich skupinové výjazdy, ukazuje jej svet z iného uhla pohľadu. Otvára jej oči a ona sa necháva zlákať. Ela sa vydala na zlé chodníčky. Domov sa vracia pod vplyvom alkoholu, fajčí, noci trávi von s "priateľmi" a začína drogovať.  
 
Jej rodičom sa to prestane páčiť a ona uteká hľadať pomoc k jej priateľovi Damovi. Trávi uňho veľa času, domov sa vracia len keď je to nutné.
 

 
Školu zanedbáva, spoznáva nových ľudí, má nové známosti. Pre lásku urobí čokoľvek, až zájde na kraj svojich síl. Udejú sa isté veci, kedy ona ostáva sama, priatelia sa jej otočia chrbtom, ostáva jeden jediný. 
 
Láska sa stráca, už je to len závislosť. Z Elin sa stáva nový človek. Nesmeruje to dobrou cestou. Už sa nechce sklamať v láske, svoje pocity ukrýva v alkohole a omamných látkach. 
 
Ela je čím ďalej na tom horšie. Jej telo to už nemusí uniesť. Avšak, nastane bod zlomu, kedy si musí vybrať, ako pôjde ďalej. Bude iná, alebo ostane v starých koľajách? 
 
Skutočné príbehy mladých ľudí, ktorí zúfalo hľadajú náplň života, no nie všetci sa vyberú rovnou cestou a poniektorí načisto zlyhajú.
 

 
 
Zuzka Šulajová je moja istota. Inak to nebolo ani v tomto prípade, aj keď ...
 
V tomto príbehu autorka vypočula slovenskú mládež a ich súčasné problémy, ktorým musia čeliť a ťažko odolateľným lákadlám.
 
Hlavná postava Ela je mladá stredoškoláčka, ktorá sa snaží začleniť do spoločnosti so svojím priateľom, ktorý ju zláka na zlé chodníčky a ona tak skúša všetky príchute života. Autorka na rovinu rozpráva o drogách, o sexe a opisuje súčasnú mládež. Ani by človek nepovedal, čo všetko títo mladí robia a ako si ničia svoj život. Riskujú, že zomrú, že mladé baby ostanú nechtiac tehotné, pijú do nemoty, fajčia, vystavujú sa nebezpečenstvu len aby ich druhí uznávali. Nevážia si rodiny, starajúcich rodičov a poriadnych kamarátov.
 
Tento príbeh nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou. Je plný kľukatých ciest a tŕňov, ako aj nevyspytateľných udalostí. 
 
Nechcem týmto hádzať všetkých mladých do jedného vreca, no žiaľ veľká väčšina sa takto správa a ničí si svoj krásny život. Nezabúdajme, že život máme len jeden. 
 
Kniha sa mi čítala ťažšie. Zo začiatku to išlo rýchlo, no už ku koncu som sa s tým pasovala. Niekedy mi hlavná postava liezla na nervy, no nebola dostatočne vyzretá. 
 
Keď sa mi jednu noc prisnil sen, kde drogujem aj ja, to bolo na mňa priveľa. Silný príbeh, ťažký život postáv a zlé rozhodnutia. Ja som vďačná za to, koho mám okolo seba, za svoje rozhodnutia a hlavne, že som vyrastala v takej dobrej dobe.

Chcem vám všetkým, ktorí trpíte drogovou, alkoholovou alebo inou závislosťou, odkázať, aby ste bojovali. Dostaňte to zo seba, buďte silní a hlavne si dôverujte! Vždy je tu pre vás niekto, kto sa vám neotočí chrbtom a pomôže vám. Len musíte chcieť a veriť. Naučte sa žiť tento krásny život a vážte si ho, pokým ho máte. 

Prajem vám veľa šťastia a držím palce.

A nám ostatným želám, aby sme tomu neprepadli. Vidíme, čo to s ľuďmi robí, nechceme skončiť ako oni, však? 

Preto radšej všetci siahnite po tom, čo vás robí šťastnými. Mňa napríklad nenormálne baví čítanie kníh, poslednú dobu aj pečenie, ale aj také ručné háčkovanie je super. Na výber je veľké množstvo. :) Len si treba správne zvoliť.
 
  

 Za túto mega hrubú knihu vrelo ďakujem vydavateľstvu Tatran a aj za krásne venovanie od Zuzky ♥.
 

Prikladám link, kde si tento bestseller môžete kúpiť: 



Budem iná



 

 
Táto kniha nie je pre slabé žalúdky. Ak však hľadáte silný skutočný príbeh, rozhodne sa do Budem iná pustite. Nebude chýbať romantika, sex ani trpké vytriezvenie. 

 
 

- zvoľte si správnu cestu, Miška :)

You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *