Zlaté nebo

by - 10.2.20

Zlaté nebo

Laura Wood






Pôvodný názov: A Sky Painted Gold
Typ: jednodielovka
Žáner: Young Adult
Vydané v: 2020
Vydavateľstvo: Albatrosmedia/CooBoo


Mladé dievča z farmy žije celý svoj život po boku svojich súrodencoch a jej najlepšou kamarátkou je jej staršia sestra. Lou svoje voľné chvíle trávi písaním príbehu, ktorý dáva čítať Alice. Keďže je ich v dome kopa, chodí sa skrývať do opusteného domu neďaleko farmy. Kradne tam jablká, sedí pri vykúrenom krbe a píše. Niečo sa však zmení.

Kým si ona v pokoji sedí, vracajú sa domov majitelia. Lou nevie čo robiť, všetko nechá a uteká čím najrýchlejšie domov, aby ju nechytili. 

Koná sa svadba Alice. Všetko je veľmi pekné až na to, že pripomínajú Lou, že rad je na nej nájsť si mládenca a vydať sa. Okolo svadobnej hostiny prejde moderné auto s majiteľmi domu, kde sa Lou celé tie dni v pokoji ukrývala pred ruchom. Lou ostane celá vzrušená.

Po niekoľkých dňoch neodolá a vráti sa k domu, odkiaľ zo stromu pozoruje mladých ľudí ako sa zabávajú. Ako im len závidí. Náhodou ju tam zbadá Robert, majiteľ Cardew House, a ponúkne ju šampanským.


Na druhý deň dostane Lou pozvánku na blížiacu sa párty v susedom dome. Rodičia ju prekvapia a dovolia jej ísť bez akýchkoľvek okolkov.  

Lou si nájde nových priateľov, nový svet. Stáva sa z nej iný človek. Čím ďalej trávi viac času v Cardew House a domov chodí na návštevy. Začne cestovať, nosiť krásne oblečenie, zmení svoj vzhľad. 



Vie však, že toto celé nebude trvať donekonečna. Cardewovci sú tu len na leto a sú zvláštni. Majú množstvo tajomstiev, o ktoré sa s nikým nechcú deliť. Prezradia ich Lou? Čo skrývajú? Čo ak sa Lou do jedného z nich zamiluje?




Táto kniha sa mi čítala veľmi dobre. Bolo to príjemné oddychové čítanie spojené s noblesou. Celý čas som bola v očakávaní a chcela som sa dozvedieť, čo všetko postavy skrývajú. Páčila sa mi hlavná postava Lou. Chápala som jej správanie, veď len ťažko by niekto odmietol takúto ponuku, či už len na leto alebo na pár dní. Na druhej strane však bolo smutné, že zanedbávala rodinu. súrodencov, povinnosti. No našla si nové kontakty, spoznala ľudí, predsa len sa dej odohrával v prvej polovici dvadsiateho storočia pred druhou svetovou vojnou. Hľadala zmysel svojho života. 

Čo veľmi oceňujem je prístup rodiny. Nekritizovali ju za jej konania. Podporovali ju v čomkoľvek. Dokonca aj jej najlepšia kamarátka alias sestra ju chápala. 

Čo mi však prišlo nespomenuté je práve farma. Tvrdili, že majú farmu, ale ani raz som sa nedočítala, že by niečo chovali, alebo čokoľvek.

Príbeh celkovo vo mne zanechal príjemný dojem, mne sa kniha veľmi páčila. Nechýbala romantika, tajomstvá, krásne róby, obleky, dobrá hudba, výzdoba.


Knihu Zlaté nebo odporúčam všetkým milovníkom párty, aby sa nechali inšpirovať a spravili takú párty akú dokázala Caitlin. Taktiež je to príjemné oddychové čítanie s pozlátkou.

Zlaté nebo prirovnávajú k Veľkému Gatsbymu, aj keď neviem, toto je podľa mňa lepšie :).


Ďakujem krásne vydavateľstvu Albatrosmedia za túto knihu, ktorá je naozajstným skvostom medzi knihami. 

Ak si ju chcete zakúpiť pridávam odkaz :) a dokonca majú poštovné zadarmo + valentínsku zľavu :O


Knihu hodnotím veľmi dobre a rozhodne si ju prečítam ešte minimálne raz. :)
 

- dočítania, priatelia, Miška

You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *