Krutý princ

by - 3.4.22


Krutý princ
Holly Black
 
 

Pôvodný názov: The Cruel Prince
Žáner: Young Adult
Séria: Férska sága 
Diel: 1.
Rok vydania: 2022
Vydavateľstvo: Slovart
 

Ľudské dievča, Jude po smrti svojich rodičov odchádza násilím aj so svojimi sestrami do Férskej ríši. Najprv to tam nenávidia, no neskôr sa začnú prispôsobovať ich životu. Ľudské bytosti sú nenávidené celou Férskou ríšou. Jude najviac nenávidí princ Cardan. Správa sa k nej veľmi kruto spoločne s jeho priateľmi, až to hraničí s nenávisťou a túžbou po krvi. 
Jude to však neznáša príliš dobre. Bráni sa a aj ona vracia údery. Nemôže si však dovoliť veľa, pretože sú to všetko kráľovské bytosti.
Zatiaľčo jedna sestra sa túži vrátiť do sveta ľudí a žiť tam, Jude s jej dvojičkou chcú ostať vo Férskej ríši. Pomaly sa učia fungovať tam a zapadnúť aj keď to vôbec nie je ľahké. Jude sa nebojí zbraní a odvážnych vecí ako je prelievanie krvi. Keď sa stane tajnou špiónkou kráľovského dvora tuší, že sa niečo deje a bude to veľké. Prevrat, vraždenie, intrigy a klamstvá. Dvor je plný nebezpečných bytostí a ona sa nebojí za spravodlivosť obetovať svoj vlastný život. Prečo ju ale princ Cardan tak veľmi nenávidí? Čo mu spravila?
 


„Jude Duarteová, dcéra hliny, vstupujem do tvojich služieb. Budem tvojou rukou. Budem tvojím štítom. Budem konať podľa tvojej vôle. A nech je tomu tak rok a jeden deň ... a ani o minútu dlhšie.

Krutého princa som čítala ešte dávnejšie v angličtine. Prečítala som však len prvú knihu a k ostatným som sa nedostala. Teraz nastal ten správny čas a ja sa môžem pustiť do celej série. Prvá kniha za mnou a tu sú moje dojmy:
Jude bola až príliš odvážna. Síce sa bála ale zároveň ten strach ju posúval vpred. Prispôsobila sa životu v novom svete a veľmi sa chcela stať jednou z nich aj keď to je takmer nemožné. Princ Cardan bol zaujímavý. Krutý, nepríjemný, iným robil zo života peklo a neznášal z celej svojej duše Jude. Viac som neznášala jeho kamarátov. Fuj, odporní manipulátori, ktorí sa vôbec ničoho nebáli a robili si, čo chcú. Férsky svet bol skvelo opísaný, autorka si na tom dala záležať. Páčilo sa mi tam asi všetko. Aj to prepojenie jej rodiny s kráľovskou. Celkový dojem z tejto knihy mám taký všelijaký. Nebolo to najhoršie čítanie ale zasa ani úplne že to najlepšie. Páčili sa mi nečakané zvraty a musím si prečítať okamžite dvojku. Som zvedavá, či zmením názor na celú sériu. Musím oceniť krásne spracovanie tejto brožovanej väzby. Či už ilustrácie vnútri pri každej kapitole, alebo aj rozdeľovače. Jednoducho top, kvalitné :3 ♥.
 


 
 
Srdečne ďakujem vydavateľstvu Slovart za poskytnutie recenzného výtlačku ♥.
 
 
 
 
 
 
 


 



- krutosť sa nevypláca, Miška :)





You May Also Like

0 komentárov

Zanechaj mi správu

Meno

E-mail *

Správa *